Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

Κομματική τελεία

Ένα από τα θέματα, που απασχολούν την επικαιρότητα και μέρες τώρα ταλανίζουν την καθημερινότητά μας, ασχέτως της πολιτικής τοποθέτησης του καθενός μας, είναι η φαγωμάρα, που έχει ξεσπάσει στο πρώτο μεγάλο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα, η ανάθεση της ηγεσίας σε κάποιο πρόσωπο, πραγματοποιείται με διαδικασίες, που καθορίζονται από το κάθε κόμμα σε σχετικά "κλειστό" περιβάλλον, με την "μάχη" της προτίμησης να δίνεται μέσα στα πλαίσια του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, που το κόμμα εκφράζει.

Πρώτη φορά δίνεται τόσο μεγάλη δημοσιότητα σ' αυτήν την πολιτική αναμέτρηση, μια αναμέτρηση που δεν έχει σαν τρόπαιο την διακυβέρνηση της χώρας, αλλά την ηγεσία ενός κόμματος!!!

Πολύ φοβάμαι όμως πως αυτή η δημόσια αντιπαράθεση των υποψηφίων κάνει πολύ κακό στο εν λόγω κόμμα, έτσι που άσχετα με το ποιος υποψήφιος θα επικρατήσει, η βλάβη, που έχει προκληθεί στο ίδιο το κόμμα, κυρίως όμως στην εικόνα και την θέση του στην κοινωνία, θα είναι ανεπανόρθωτη.

Είναι -τολμώ να πω- ένα έγκλημα κατά την πολιτικής ζωής της χώρας μας.

Η πολιτική σκηνή χρειάζεται την πολυπολικότητα. Χρειάζεται την αντίθετη ή συμπληρωματική άποψη ενός εκάστου των πολιτικών κομμάτων, πολύ δε περισσότερο του αρχηγού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η διάλυση του δεύτερου μεγάλου ρεύματος - γιατί εκεί δείχνει πως θα καταλήξει, στην διάλυση και την διάσπασή του σε πολλούς μικροπόλους, που λόγω του μεγέθους τους και του πλήθος των θα αδυνατούν να συσπειρώσουν ικανό αριθμό οπαδών - αναμφίβολα θα οδηγήσει σε αύξηση της αυταρχικότητας του πρώτου κόμματος, μια ιδιότητα, που ανέκαθεν το χαρακτηρίζει αλλά επιμελώς τόσα χρόνια αποκρύπτεται.
Η δημοκρατία θα πάψει να εκφράζεται και η ολιγαρχικότητα θα επικρατήσει.

Είναι προς το συμφέρον της δημοκρατίας η ύπαρξη ισχυρού κόμματος εξουσίας αλλά ταυτόχρονα και ισχυρής αντιπολίτευσης, ώστε να υπάρχει γόνιμος και ουσιαστικός έλεγχος της διακυβέρνησης.

Οι μέρες πλησιάζουν, σε λίγο θα αναδειχθεί ο νικητής αυτής της αναμέτρησης.
Δυστυχώς όμως η νίκη του θα είναι Πύρρειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: